Передвідвідкриття вітаміну Д: у Львові обговорили проблему дефіциту «сонячного» вітаміну

Нові підходи та сучасні дослідження впливу дефіциту вітаміну Д на організм людини, обговорили сьогодні, 24 квітня, під час дискусійної презентації у Львові.

 

Про це повідомляє кореспондент #Farmatik із місця події.

У заході брали участь: Віра Пирогова, завідувач кафедри акушерства, гінекології та перинатології факультету післядипломної освіти львівського національного медичного університету імені Данила Галицького; Яна Мартиненко, лікар-невролог дитячого відділення центру фізичної терапії та медицини болю «Інново»; Юлія Нікітіна, cтарший тренер фітнес центру «ПЛЯЖ» та Мар'яна Бенц, психолог, арт-терапевт, тренер тілесно-орієнтованих практик «Білояр».

Донедавна, у суспільстві існувала загальна думка, що дефіцит вітаміну Д може призвести до розвитку рахіту. Але, станом на сьогодні, численні дослідження показують, що низький рівень вітаміну Д, також підвищує ризик виникнення таких захворювань як: дерматити, ослаблення імунітету, сповільнення розумового розвитку, алергічні реакції, гальмування статевого дозрівання, ожиріння, цукровий діабет, остеомаляція, м’язова дистрофія, остеопороз, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, ГРВІ, високий артеріальний тиск, серцево-судинні захворювання, автоімунні захворювання і навіть рак.

Так, за даними вітчизняних досліджень, 95% українців страждають на дефіцит вітаміну D.

Серед груп ризику дефіциту вітаміну Д: вагітні та лактуючі жінки на фоні прийому мультивітамінних комплексів (73%); пацієнти з алергічними захворюваннями (88,9%); діти, хворі на бронхіальну астму (53,3%); у 4 рази менше шансів на успішне штучне запліднення у жінок з дефіцитом вітаміну D; 10-15% кальцію з їжі засвоюються в організмі без вітаміну D; дефіцит вітаміну D може призводити до ожиріння; люди з дефіцитом вітаміну D більше схильні страждати від депресії (особливо в осінньо-зимовий період); на 46% збільшується вірогідність виникнення агресивних форм раку простати за дефіциту вітаміну D; дефіцит вітаміну D є основним з факторів прогресування цукрового діабету 1 та 2 типу; дефіцит вітаміну D  – головна причина виникнення рахіту у малюків до трьох років.

Альтернативою сонцю та їжі може бути лише медикаментозна корекція рівня вітаміну D. Але перед застосуванням, необхідно лабораторно визначити рівень загального вітаміну (Д2+Д3). У нормі для дорослих рівень вітаміну Д в крові становить 30-50 нг/мл, ризик дефіциту <10 нг/мл, ризик недостатнього вживання < 30 нг/мл.

 

Читайте далі у серії публікацій #Farmatik

 

Підготувала Ольга Мельник

Write a comment

Comments: 0